Facelifts, Makeovers, and Hitting The Demographic...
or how thoughtful design can help reposition your community
Facelifts, Makeovers, and Hitting The Demographic...
or how thoughtful design can help reposition your community!
The Dining Room at McDowell Village
Designed in 2006 as an independent living community, McDowell Village was entirely purpose-built against a list of objectives requested by the management company charged with its operation.

When the building changed ownership in 2009, a portion of the community was licensed in order to offer its residents complete assisted living services and a vastly expanded set of programs was developed.

The new ownership touts a more progressive operating philosophy, and to that end, offers a wealth of activities and amenities that were not previously available.

In order to accommodate the new management’s operating vision and more robust set of offerings, several strategic design modifications were necessary.
The Bar at McDowell Village
  • The existing dining room was repurposed to conform to “restaurant style dining,” replete with an up-scale host station, inviting wine display, and an increased seating capacity made possible by integrating comfortable booths and banquettes.

  • The dining space historically evidenced acoustical anomalies, so the existing ceiling was lowered creating a more intimate atmosphere and eliminating unwanted ambient noise. The necessary acoustical modifications were accomplished through the use of colorful upholstered leather panels affixed to the main focal point wall. Sound absorption was radically increased, and the bold red and dark chocolate brown leather created a fresh and exciting visual experience for the diner.

  • The existing pub was a resident favorite from the day the community opened in 2006; so much so, that attention was necessary in order to increase seating capacity by adding intimate table groupings and an ADA compliant lowered bar access. A real hit with the residents!
  • The Fitness Center at McDowell Village
  • Wellness and fitness are high priorities for the new ownership. Consequently, a new Dakim Brain Fitness Program was designed and implemented.

  • The traditional resident library was completely remodeled to accommodate the computer stations that run the Dakim system and considerable effort was made to refit the existing back-of-office areas adding a fitness gym for residents to use with or without personal instruction and assistance.
  • The McDowell Village "Brain Fit" Lounge
    The McDowell Village "Bus Stop" Lounge
  • A new “Bus Stop” concept was implemented whereby comfortable and accessible bench seating was designed and installed to afford the resident an unobstructed space to wait for transportation to events, medical appointments, and personal outings.

  • When market studies revealed that the residents were primarily interested in one bedroom apartments, but with significantly upgraded finishes, a newly designed kitchen featuring contemporary cabinets, glass and stone backsplash, granite countertops, upgraded pattern carpets, stainless steel appliances, upgraded lighting, and two-toned paint schemes were initiated. Additionally, the bathrooms were fitted with custom framed mirrors, adding high-end appeal. The new apartments proved so popular that additional apartments were converted to the new design to answer demand.

  • The entire design objective was to thoughtfully reposition the property in the marketplace and give expression to the new management’s operating philosophy while creating a fresh, resort style feel to the interior.